«Μαρξ: τρόπος χρήσης». Το πρώτο βιβλίο του Ντανιέλ Μπενσαϊντ που εκδίδεται στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το θάνατό του

https://i1.wp.com/www.kapsimi.gr/images/eshop/products/MARX-ODHGIES-Bensaid.gif

Το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου διανοητή Daniel Bensaid, το πρώτο του που εκδίδεται στην Ελλάδα.

Ψυχαγωγική εισαγωγή σε ένα έργο και συνάμα βοήθημα, εργαλειοθήκη για τη σκέψη και τη δράση, το παρόν βιβλίο επιθυμούμε να συμβάλει στην προσέγγιση των μεγάλων ανατροπών της εποχής μας και των αναμετρήσεων των οποίων η έκβαση δεν είναι ποτέ δεδομένη. Να ακονίσει εκ νέου τα σφυροδρέπανά μας.

Το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει, πέρα από τις παραχαράξεις και τις προκαταλήψεις, την αληθινή σκέψη κάποιου αυθεντικού και παραγνωρισμένου Μαρξ. Προτίθεται απλώς να προτείνει έναν πιθανό τρόπο χρήσης του καταδεικνύοντας με ποιον τρόπο η ριζοσπαστική κριτική του, που δεν ανέχεται καμιά ορθοδοξία, καμιά δογματική θεοσέβεια, που είναι πάντα έτοιμη να προβεί στην αυτοκριτική της και στην αυτοϋπέρβασή της, ζει από ερωτήματα που αφήνει μισοαπαντημένα και από ανεπίλυτες αντιθέσεις. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόσκληση στην ανακάλυψη του έργου του Μαρξ και στην αντιπαράθεση. Το κείμενο του βιβλίου παραθέτει με επιστημονικό τρόπο τις βασικές αρχές και τα μεγάλα ερωτήματα από το έργο του Μαρξ.
Ένα βιβλίο για νεανικό κοινό-και όχι μόνο- γραμμένο με φρεσκάδα από τον Daniel Bensaid, με χιουμοριστικά σκίτσα του Charb.

Τίτλος πρωτοτύπου: Marx [Mode D’ Emploi] (zones, Paris 2009)

Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ (1946-2010) ήταν συνιδρυτής της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκα (LCR), ηγετικό στελεχός της και ο κατ’ εξοχήν θεωρητικός της, δραστηριότητα την οποία συνέχισε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του στις 12 Ιανουαρίου 2010, στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) που ιδρύθηκε το 2008.
Καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Παρίσι – VIII και διευθυντής των μαρξιστικών περιοδικών Critique Communiste και Contretemps, ο Ντανιελ Μπενσαΐντ έχει εκδώσει, εκτός από τις πανεπιστημιακές εργασίες του, δεκάδες φιλοσοφικά έργα και δοκίμια πολιτικου προβληματισμού και παρέμβασης στη σημερινή θεωρητική διαπάλη, από τα οποία τα κυριότερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά, εκτός από το συλλογικό «Εμεις είμαστε οι κληρονομοι του Μάη του 1968» που έγραψε με τον Αλαιν Κριβίν (εκδ. Εργατική Πάλη 2005), έχουν δημοσιευτεί πολλά κειμενά του σε θεωρητικά, κυριως, περιοδικά (Ουτοπία, Θέσεις, κ.α.). Το  Μαρξ [τρόπος χρήσης] (που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες) είναι, ουσιαστικά, το πρώτο βιβλίο του Ντανιέλ Μπενσαΐντ που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας και εγκαινιαζει, πιστεύουμε, την κάλυψη ενός κενού.
Αποτίοντας ταυτόχρονα ελάχιστο φόρο τιμής στον αγωνιστή και στοχαστή που μας άφησε.

Ο Σαρμπ είναι σκιτσογράφος και δημοσιογράφος στο Charlie Hebdo, όπου σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, τις περιπέτειες του Μωρίς και Παταπόν, αντικαπιταλιστή γάτου και αντικαπιταλιστή σκύλου (εκδόθηκε σε 4 τόμους, εκδ. Hoëbeke). Εξέδωσε, επίσης, το Μικρό κόκκινο Βιβλίο του Σαρκό (εκδ. Editions 12 bis).

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Σκίτσα: Σάρμπ

Πηγή: http://www.kapsimi.gr/modules.php?name=Asers_Shop&s_op=viewproductdetails&lid=103

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: