Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;

Εντάξει: η Αριστερά είναι μίζερη και καθ’έξιν σκεπτικίστρια. Εντάξει: δεν είμαστε με τη «στρατηγική της Λισσαβώνας» (την θεωρούμε αντικοινωνική) και, κατ’επέκταση, δεν είμαστε γενικώς ευρωπαϊσταί, πολλώ δε μάλλον πατριώτες. Εντάξει εμείς. Κι η Ελευθεροτυπία;

Ξεχάστηκαν, λοιπόν, οι στόχοι της στρατηγικής της Λισσαβώνας, που δεν ήταν μόνο η διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών θέσεων, αλλά και η ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, διαρθρωτικές αλλαγές και την κοινωνική συνοχή. Πώς επιδιώκονται όλα αυτά και πώς υλοποιείται η διακήρυξη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «επιδιώκει την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη»; Όλα αυτά παραμερίζονται και θεωρούνται δευτερεύοντα. (…) Ο απολογισμός της συνόδου κορυφής είναι ότι η Ελλάδα ούτε νικήτρια βγήκε ούτε ηττημένη. Η Γερμανία πέτυχε νίκη στα σημεία. Πύρρεια, όμως, διότι με την είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ζητήματα της ευρωζώνης, υπέστη η Ευρώπη ήττα «ταπεινωτική» – ο χαρακτηρισμός, παλαιότερος, είναι του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Απλά είναι τα πράγματα, απλούστερα κι από τον μηχανισμό των διαταραχών του συναισθήματος, που στην μέση του πουθενά άλλους τους κάνει σκεπτικούς κι άλλους χαρούμενους και «δικαιωμένους». Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που είναι α) κρίση κερδοφορίας για το κεφάλαιο, β) κρίση των οικονομικών του κράτους και γ) κρίση της εργασίας. Για την πρώτη πάρθηκαν μέτρα, πριν και μετά την πρόσφατη Σύνοδο των αρχηγών της: στήριξη των τραπεζών, φόροι για τα κέρδη πολύ κάτω του 45% που ζητάει η Αριστερά (παλιότερα ζήταγε -και ίσχυε- περισσότερο). Για την δεύτερη, επίσης πάρθηκαν μέτρα: στην Ελλάδα είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το πάγωμα των συντάξεων, η περικοπή ενάμιση μισθού στο Δημόσιο, η σταδιακή απόσυρση του κράτους από τις συντάξεις. Για την τρίτη; Για την τρίτη τίποτα.

Απλά τα πράγματα: η στρατηγική διαχείρισης της κρίσης είναι, πριν και μετά τη Σύνοδο, απαράλλαχτη με τη στρατηγική που παρήγαγε την κρίση. Η προσκόλληση στις τράπεζες παραμένει δογματική, η συρρίκνωση της εργασίας τηρείται κατά γράμμα, οι μισθοί συνεχίζουν να βλέπουν τα άλλα τρένα να περνούν. Σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η πορεία που επέτρεψε στη Γερμανία να κάνει ό,τι «κακό» έκανε στην πτωχή πλην τιμία Ελλάδα μας (sic).

Ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στην όξυνση της κρίσης της εργασίας και εδώ ακόμα συζητάμε στην κλίμακα «ευρωπαϊσμός-ευρωσκεπτικισμός», αδυνατώντας να προσδιορίσουμε μέχρι πού μπορεί να μας φτάσει το κυνήγι «στόχων» που αγνοούν τις συνέπειες. Ακόμα και τώρα, που το ΔΝΤ -όχι «οι Αμερικάνοι», αλλά ο υπερεθνικός χωροφύλακας του ελλείμματος που τόσο πολεμήθηκε από τα διεθνμή αντινεοφιλελεύθερα κινήματα- μπαίνει στην Ευρωζώνη, για να επεκτείνει το …θεάρεστο έργο του. Ακόμα και τώρα, που η Εκκλησία μένει άθιχτη, ο Βενιζέλος ψάχνει για εξοπλισμούς και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για να δανείζουν, ακολούθως, το Ελληνικό Δημόσιο με «επιτόκια αγοράς» (τα εξηγεί εδώ ο Τσέκερης).

«Καλά, τα ξέρουμε αυτά. Προτάσεις έχετε;«. Αμ έχουμε: απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, δεκαετή διαχείριση του χρέους, πενταπλασιασμό του ευρωπαϊκού προυπολογισμού, φορολόγηση του πλούτου και της εκκλησίας (μέχρι και για λαικά ομόλογα ομόλογα είπαμε), πάγωμα των εξοπλισμών.

Προτάσεις έχουμε. Αλλά δεν φτάνει μόνο να τις λέμε. Κυρίως δε, εδώ που είμαστε δεν φτάνουν οι προτάσεις. Στη φάση που διανύουμε, αν κάτι διαχωρίζει την Αριστερά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις εντός και πέριξ της σοσιαλδημοκρατίας, είναι η επαναφορά του αιτήματος για μια άλλη κοινωνία. Για τους «ανθρώπους», γενικώς, υπάρχει κι η Εκκλησία.

Δεν είναι ένα ζήτημα που μόνο οι απέναντι επιθυμούν και απαιτούν σα να μην υπάρχει ταβάνι;

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: