Χέρι-χέρι με τον Τέλλογλου

https://i0.wp.com/www.zougla.gr/Uploads/kia/teloglou-sos.jpg

Το Θέατρο Δρόμου είχε ασχοληθεί και παλιότερα με την αντίληψη περί δημοκρατίας «τρικυμία εν κρανίω» που λανσάρει το protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο κρούσμα (κείμενο Τ.Τέλλογλου 28.4.2010, δείτε το ολόκληρο -και μαζί με τον σχολιασμό του- εδώ) δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε φανταστεί ούτε εμείς, ούτε τα …θινκ τανκς της οδού Καλλιρρόης και ο ίδιος ο Πρόεδρος. Παραθέτουμε, με υπογραμμίσεις στα «καίρια» σημεία και άνευ περιττού σχολιασμού.

Το Τίμημα μιάς εκλογής -2 (Ελλάδα )
Ο κ Γ.Παπανδρέου μπορεί να χρησιμοποιεί όσο ρητορικά σχήματα και συμβολισμούς θέλει αλλά πρέπει να αντιληφθεί οτι δέν προίσταται κάποιου ομίλου συζητήσεων αλλά ενός υπουργικού συμβουλίου που πρέπει να αποφασίζει εγκαιρα και να διατυπώνει με τρόπο ικανοποιητικό για τα συμφέροντα της χώρας τις εκτιμήσεις και τις αποφασεις αυτού και τη κυβέρνησής του. Ο κ Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κατάφεραν να μετατρέψουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε «σκουπίδια» σύμφωνα με τη χθεσινή αξιολόγηση της Standard &Poors. H εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σήμερα χιλιάδες καταθέτες στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους στο «τρίτο και φαρμακερό κύμα»μαζικών αναλήψεων καταθέσεων πολλών απο τους ανθρώπους που τον ψήφισαν τον περασμένο φθινόπωρο.Την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων πρόδωσε αυτή η περίεργη ομάδα ερασιτεχνών και επαγγελματιών που συναποτελούν την ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο που σήμερα συνεδριάζει την ωρα που οι πολίτες της χώρας δίνουν τη δική τους «ψήφο εμπιστοσύνης» στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή ηταν ορατή ήδη απο χθές το βράδυ, όταν γραφτηκαν αυτές οι γραμμές, την ωρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε οτι η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας «δέν ανταποκρίνεται στην πραγματική της κατάσταση».

Δέν υπάρχει αμφιβολία οτι οι «πατέρες» της σημερινής «καταστροφής « είναι πολλοί και διαχρονικοί και πρίν απ όλα οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου που μαλλον ηταν οι χειρότερες απο το 1974. Αλλά δέν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία οτι το όνομα του τρίτου Παπανδρέου θα μείνει συνδεδεμένο με την ημέρα που οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου «χαρακτηρίστηκαν σκουπίδια». Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης εχει παρέλθει ,το πιθανότερο όμως είναι οτι και η επόμενη θα εχει ως βασικό κορμό της το ΠΑΣΟΚ.Είναι ανάγκη να έχει πρωθυπουργό τον κ Παπανδρέου;

***

ακολουθούν σχόλια

***

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Παπανδρέου;
28/4/2010 9:16:55 πμ
Αρης Δαβαράκης
Η τελευταία φράση του κειμένου σου Τάσο είναι πολύ εντυπωσιακή. Να γίνει δηλαδή συνέδριο και εκλογή άλλου αρχηγού εν μέσω αυτής της απερίγραπτης κατάστασης ή απλώς να παραιτηθεί ο Γιώργος υπέρ κάποιου άλλου – του Χρυσοχοϊδη π.χ; Η προτείνεις μια άλλη, άλλου είδους κυβέρνηση, με εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες και εκλεγμένους πολιτκούς, στηριγμένη από το ΠΑΣΟΚ; Επειδή περνάμε δύσκολες μέρες και ώρες, πες μας πιο καθαρά τι σκέφτεσαι. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου γιατί ξέρω οτι στηρίζεται σε γερά θεμέλια γι’ αυτό και θέλω να την καταλάβω και να την επεξεργαστώ καλύτερα.

Νέο σχόλιο
28/4/2010 10:20:31 πμ
Τάσος Τέλλογλου

Κατ αρχήν γραφω «βασικό κορμό» το ΠΑΣΟΚ , αρα δέν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει μία αλλη πολιτική απο αυτή που τώρα χρειάζεται ο τόπος. Το ΠΑΣΟΚ δέν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Να κάνουμε εκλογές;Δέν είμαστε αυτόχειρες. Αρα τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974 , απο όλους τους πολιτκούς χώρους .Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εχει εκτακτες εξουσίες,για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν «εκτός» η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου , πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς(πχ πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις). Στο Βέλγιο πρίν μερικά χρόνια μία τετοια κυβέρνηση συναπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ενα διάστημα . Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τετοιας κυβέρνησης «εθνικής ανάγκης», λμπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε οποιο κόστος. Η μόνη προυπόθεση που θέτει η κοινωνία είναι να μοιραστεί το βάρος δίκαια.

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

2 Responses to Χέρι-χέρι με τον Τέλλογλου

  1. στεφανος says:

    Γεια σου ρε Τέλλογλου δημοκράτη. Μπροστά σου δε φτουράει ούτε ο Κυριακούλης ο Μητσοτάκης. Όχι ότι έχει καμιά σημασία αλλά κάτι σαν και εσένα πρέπει να κρέμονται στα φανάρια στο Σύνταγμα που τόσο αγαπάτε..

  2. μιχαηλ says:

    Η απογοήτευση είναι μεγάλη .Όταν δημοσιογράφοι σαν τον Τέλλογλου διατυπώνουν τέτοιες απόψεις .Είναι εκ του πονηρού και σε διατεταγμένη υπηρεσία .ΚΑΝΕΙΣ δεν πάει τυχαία μπροστά , χρωστάνε χάρες και ένας – ένας τις ξεπληρώνει με τέτοια άθλια κείμενα. ΝΤΡΟΠΗ…. Θα ακολουθήσουν και άλλα χαϊδεμένα τέκνα του συστήματος με άλλες νεοφασιστικές απόψεις γιατί τούτη την ώρα είναι το αντίβαρο στην οργή του απλού πολίτη.Το »κύρος» των δημοσίων προσώπων τύπου τελλογλου θα χρησιμοποιηθεί ξανά όπως τότε λίγο μετά την χούντα που άρχισαν οι’’ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ’’ των νέων ηγετών να ρίχνουν τα θεμέλια αυτής της ‘’βασιλευμένης δημοκρατίας ‘’που ζουμε… Το» Καραμανλής ή τανκς » του Μίκη μοιάζει αθώο μπροστά σ αυτές τις άθλιες απόψεις της ΝΕΟΔΕΞΙΑΣ…Νέα ήθη ??? ΟΧΙ… παλιά ήθη!!! Δοκιμασμένες συνταγές ολοκληρωτικών μυαλών σε νέου τύπου εξουσίες. Φαντάσου φιλέ μου ούτε οι φασίστες δεν έχουν πια έμπνευση… κοινοτυπουν ασυστόλως….Μήπως ήρθε η ώρα των ποιητών ?????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: