Άνδρες, οικολόγοι και φεμινιστές

Οι γερµανοί Πράσινοι δεν αγωνίζονται µόνο για την προστασία του περιβάλλοντος: δίνουν µάχες και για την ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με τα «Νέα» (φ. 21.4.2010), το ενδιαφέρον των γερµανών Οικολόγων για τα δικαιώµατα των γυναικών δεν είναι καθόλου όψιµο. Οι Πράσινοι ήταν το πρώτο κόµµα στη Γερµανία που εισήγαγε την ποσόστωση του 50% στα ψηφοδέλτιό του µε µια γυναίκα να βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή της λίστας, ενώ στα συνέδριά τους άνδρες και γυναίκες παίρνουν τον λόγο εναλλάξ µε απόλυτη αυστηρότητα. Πριν από λίγες ηµέρες έκαναν ακόµη ένα βήµα: µια οµάδα νέων µελών του κόµµατος συνέταξαν ένα µανιφέστο µε το οποίο διακηρύσσουν ότι «δεν έχουν πλέον την ανάγκη να είναι µάτσο». Τη διακήρυξη υπέγραψαν πρόθυµα αρκετά «πράσινα» µέλη του Ευρωκοινοβουλίου και της γερµανικής Βουλής, αλλά και ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης του κόµµατος Τζεµ Οζντεµίρ, συµφωνώντας προφανώς ότι «άνδρας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι».

Στο µανιφέστο του «ανδρικού φεµινισµού» τονίζονται δύο πράγµατα: Πρώτον, οι άνδρες πρέπει να απαλλαγούν από τον παραδοσιακό ρόλο που τους επιβάλλει το φύλο τους. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβουν ότι πραγµατική ισότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ χωρίς τη δική τους συµµετοχή. «Θέλουµε να ζήσουµε διαφορετικά, χρειαζόµαστε µια νέα αρρενωπότητα», διακηρύσσουν οι συντάκτες καλώντας σε έναν πιο αργό ρυθµό ζωής µε λιγότερο κυνήγι για το κέρδος και περισσότερη φροντίδα για την προσωπική υγεία.

Οπως λένε, «το ενδιαφέρον για το επάγγελµα του µηχανικού δεν είναι κάτι µε το οποίο γεννιόµαστε». Φυσικά δεν εξέπληξε κανέναν το γεγονός ότι οι συντάκτες του µανιφέστου δέχθηκαν κάµποσα προσβλητικά σχόλια όταν το κείµενό τους ανέβηκε στο Διαδίκτυο. Αν όµως ύβρεις του τύπου «παλιοαδελφές» ήταν αναµενόµενες, σχόλια όπως «τι σχέση έχετε εσείς µε αυτό το θέµα;» προβληµάτισαν τους συντάκτες, οι οποίοι απαντούν ότι οι άνδρες οφείλουν να συµµετέχουν ενεργά στη συζήτηση για την ισότητα των δύο φύλων.

Και οι αντιδράσεις των γυναικών; Η Αστρίντ Ροθ-Μπέινλιχ, υπεύθυνη του κόµµατος στον τοµέα γυναικείων θεµάτων, καλωσόρισε το µανιφέστο. Αλλά, όπως επισηµαίνει, οι άνδρες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα θέσουν σε εφαρµογή τις αρχές του. Με άλλα λόγια, να γίνουν πραγµατικά «νέοι άνδρες».

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: