Χαμηλώνει τα φώτα και η τηλεόραση λόγω κρίσης

Δεν είναι μόνο οι εφημερίδες που μέσα στην κρίση αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Ο Ηλίας Μαγκλίνης στο σημερινό ένθετο για τις Τέχνες της Καθημερινής (20.6.2010), εξηγεί πώς η τηλεοπτική διαφήμιση συρρικνώνεται, εταιρείες παραγωγής πτωχεύουν, σειρές κόβονται και ηθοποιοί και τεχνικοί αγωνιούν.

https://i0.wp.com/www.newstime.gr/resources/2010-03/ert_290310-thumb-large.jpg

Είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης και τα φώτα φαίνεται πως χαμηλώνουν, ειδικά σε ό, τι αφορά τις ελληνικές σειρές. Η συρρίκνωση της τηλεοπτικής διαφήμισης και η πτώχευση εταιρειών παραγωγής φέρνουν δραματικές αλλαγές σε ένα χώρο με πληθωρισμό σειρών και προσώπων, ένα «ρευστό» εργασιακό τοπίο με μεγάλα διαστήματα ανεργίας, αλλά και υπερβολικά υψηλές αμοιβές – για λίγους, όμως: η «ψαλίδα» είναι μεγάλη, κυρίως μεταξύ των ηθοποιών.

Συγκριτικά με πέρυσι, η τηλεοπτική διαφήμιση έχει μειωθεί κατά 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου και εκεί που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 40 – 45 ελληνικές σειρές ανά σεζόν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα προβάλλονται περίπου 8 – 10 σειρές, κατά κύριο λόγο από δύο κανάλια, τον ΑΝΤ1 και το Mega. Από αυτές, οι μισές θα είναι κατά τα φαινόμενα «νέο αίμα», οι υπόλοιπες συνέχεια της προηγούμενης σεζόν. Επιπροσθέτως, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλει φόρο 20% στα έσοδα της ήδη συρρικνωμένης τηλεοπτικής διαφήμισης. Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Οτι στην καλύτερη περίπτωση, γι’ αυτό το μείον 20% των διαφημιστικών εσόδων θα επιβαρυνθούν οι αμοιβές και στη χειρότερη, ότι ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων (από τους πιο «καλλιτέχνες» έως τους πιο «τεχνικούς», αλλά ενδεχομένως και στελέχη καναλιών) θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τον διευθυντή φωτογραφίας Διονύση Λαμπίρη, «στην ελληνική τηλεόραση η “τροφική αλυσίδα” ξεκινάει από τη διαφήμιση. Οταν μειώνεται κατά 20%, προκαλείται ένα ντόμινο πανικού. Σε όλους τους σταθμούς έχει πέσει παγωμάρα».

«Αυτό που ακούω από συναδέλφους», μας είπε νέα, ταλαντούχα ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης που προτιμά την ανωνυμία, «είναι ότι του χρόνου οι σειρές θα μειωθούν δραματικά και τα κανάλια θα επιλέξουν ένα δύο μεγάλα τηλεοπτικά ονόματα. Θα προτιμηθούν πιο νέοι, άρα πιο φθηνοί, ηθοποιοί. Το “Κάρμα”, τα “Μυστικά της Εδέμ” δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Οσοι δουλεύουν σε αυτές τις σειρές αγωνιούν».

Πληρώνονται αφού περάσουν 7 – 12 μήνες

Πώς στήνεται μια ελληνική τηλεοπτική σειρά; Πολύ συνοπτικά, μια εταιρεία παραγωγής κι ένα κανάλι συμφωνούν στην ιδέα, στους συντελεστές και στον προϋπολογισμό (μια μεσαία παραγωγή είναι της τάξης των 80.000 – 90.000 ευρώ). Υπογράφουν σύμβαση, την οποία η εταιρεία παραγωγής καταθέτει σε τράπεζα ως εγγύηση. Η τράπεζα καλείται να δώσει ένα μέρος των χρημάτων της συνολικής παραγωγής εν είδει δανείου, η σταδιακή αποπληρωμή του οποίου θα ξεκινήσει από την εταιρεία όταν αρχίσουν να έρχονται τα χρήματα.

Πότε όμως αρχίζουν να έρχονται τα χρήματα; Αφού προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς, δηλαδή, κάμποσους μήνες μετά το πέρας των γυρισμάτων, και οι διαφημιζόμενοι αρχίσουν (σιγά σιγά) να πληρώνουν το κανάλι. Με τη σειρά του, το κανάλι πληρώνει την εταιρεία παραγωγής και αυτή πληρώνει τους συντελεστές: συνεργείο (οι τεχνικοί πληρώνονται κατά κανόνα μηνιαίως), σκηνοθέτη, σεναριογράφο (περίπου 2 – 3 μήνες μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου) και ηθοποιούς – με αυτή τη σειρά.

Πότε αρχίζουν να παίρνουν τα χρήματά τους οι ηθοποιοί; Περίπου επτά μήνες μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου – αρκεί να προβληθεί η σειρά. Διότι μπορεί να έχουν γυρίσει μια σειρά, αλλά εάν αυτή δεν προβληθεί ποτέ (έχει συμβεί), όλος αυτός ο κόσμος θα μείνει απλήρωτος.

Ολοι οι ηθοποιοί πληρώνονται επτά μήνες μετά την έναρξη της προβολής; Οχι. Στην τηλεόραση έχουμε ηθοποιούς «τριών ταχυτήτων». Τα «πρωτοκλασάτα» τηλεοπτικά ονόματα παίρνουν «έναντι» μεγάλο μέρος της συνολικής τους αμοιβής (η οποία ξεκινάει από 6.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 12.000 ευρώ ανά επεισόδιο). Οι «δευτεραγωνιστές» πληρώνονται κάμποσους μήνες μετά (2.000 – 2.500 ευρώ ανά επεισόδιο) και, τέλος, οι νέοι ηθοποιοί αμείβονται ύστερα από ανάλογο χρονικό διάστημα (εδώ ξεκινάμε συχνά από 100 – 150 έως και 500 ευρώ ανά επεισόδιο). Μπορεί κάποια από αυτά τα νούμερα, ειδικά στις πρώτες δύο κατηγορίες, να φαίνονται μεγάλα σε ένα μισθωτό, σημειώστε όμως ότι μπορεί να μιλάμε για συμμετοχή σε ένα ή δύο επεισόδια, ότι πρόκειται για μια διόλου σταθερή εργασία, με αβέβαιο μέλλον και ότι, τέλος, είναι μια δουλειά με πολύ συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Επιπλέον, μετά την κρίση, γίνεται λόγος για αποπληρωμές έπειτα από δώδεκα ολόκληρους μήνες.

Κατά τον Διονύση Λαμπίρη, «με την κρίση, βρέθηκε μια καλή ευκαιρία να γίνει εκκαθάριση στην τηλεοπτική αγορά, η οποία ξεκίνησε με την αγορά του Alpha από τον γερμανικό όμιλο RTL. Η προσωπική μου εμπειρία σε αυτό ήταν η ακαριαία διακοπή γυρισμάτων ύστερα από τρεις εβδομάδες δουλειάς. Καμία προειδοποίηση, τίποτα. Οι Γερμανοί έδειξαν τον δρόμο στο πώς θα συρρικνωθούν τα έξοδα, φέρνοντας επιπλέον δικό τους προϊόν από τον όμιλό τους, με μηδέν κόστος. Πάντως, όλοι λέγαμε στον χώρο ότι το μεγάλο βάζο με το μέλι τελειώνει. Μπορούσε να γίνει πιο ομαλά, όμως, διότι πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τον κόσμο που ζει από την τηλεόραση».

Μια εταιρεία με επιτυχίες και χρέος 15 εκατ. ευρώ

«Από τον Ιούλιο οι ηθοποιοί θα καταβάλλουμε ΦΠΑ 10%», υπογραμμίζει ο ηθοποιός Βασίλης Χαλακατεβάκης. «Με δελτίο δουλεύουμε πληρώνοντας 13,5% ΙΚΑ, 20% φόρο, αν βάλουν και ΦΠΑ, η αμοιβή θα μειωθεί κι άλλο. Αφήστε που συχνά κόβουμε το δελτίο αλλά πληρωνόμαστε ύστερα από μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε τα χρήματα για τον ΦΠΑ, ακόμα κι όταν τελικά δεν πληρωνόμαστε. Η δουλειά αυτή είναι διαρκώς “στον αέρα”. Και μη σας πάει ο νους σε… απεργίες. Υπάρχει υπερπροσφορά σε ηθοποιούς. Αν απεργήσει ένας –πράγμα απίθανο– θα βρουν άλλον. Εδώ βάζουν κομπάρσους να λένε ατάκες για 50 ευρώ».

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: