Καταδίκη της Ελλάδας για τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια

Από τη «Νομική Ενημέρωση» της Καθημερινής (3.7.2010), μαθαίνουμε για την καταδίκη της Ελλάδος, διότι τα ελληνικά δικαστήρια υποχρέωσαν μάρτυρες να φανερώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 3/6/2010, Δημητράς κ.λπ. κατά Ελλάδος).

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι κάθε φορά που η εμφάνισή τους σε ανακριτική ή δικαστική αρχή (αναφέρουν πολλές περιπτώσεις) απαιτούσε την ορκοδοσία τους, ο αρμόδιος δικαστής, κατά το άρθρο 218 του κώδικα ποινικής δικονομίας, τους καλούσε να θέσουν το χέρι επί του Ευαγγελίου και να ορκισθούν. Οι προσφεύγοντες έπρεπε να πληροφορήσουν τον δικαστή ότι δεν ήσαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ότι επιθυμούσαν, κατόπιν τούτου, να εξετασθούν χωρίς όρκο, με επίκληση της τιμής και της συνείδησής τους. Με τη δήλωσή τους όμως αυτή οι προσφεύγοντες αναγκάζονταν να φανερώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, μόνο και μόνο για να διορθωθεί το «έντυπο» της κατάθεσής τους που περιείχε το στάνταρ «Χριστιανός Ορθόδοξος».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δέχθηκε ως βάσιμη την προσφυγή, διότι διαπίστωσε ότι υπήρξε παραβίαση των άρθρων 9 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από τις ελληνικές αρχές, λόγω του ότι υποχρέωσαν τους προσφεύγοντες να φανερώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις κατά τη διαδικασία της ένορκης εξέτασής τους και ότι δεν έχει θεσπισθεί στην Ελλάδα αποτελεσματική προσφυγή στο εσωτερικό της δίκαιο προς προστασία του εν λόγω δικαιώματος των προσφευγόντων. Και με βάση αυτές τις παραδοχές, υποχρέωσε την Ελλάδα να πληρώσει και στους τρεις προσφεύγοντες από κοινού το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

One Response to Καταδίκη της Ελλάδας για τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια

  1. alamanos says:

    Για να δείτε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζεται για καταδίκη της Ελλάδας για καμώματα του Υπουργείου Εξωτερικών, πατήστε το http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: