Τι δεν μας εξηγούν όσοι προτείνουν μονομερή παύση πληρωμών

Με αφορμή άρθρο των Financial Times για τα χρέη του ελληνικού δημοσίου προς τις προμηθεύτριες εταιρείες του ΕΣΥ, η Έλενα Παπαδοπούλου εξηγεί στο ιστολόγιο entaxh.wordpress.com όσα αδυνατούν ή αποφεύγουν να εξηγήσουν οι υπερασπιστές της μονομερούς στάσης πληρωμών.

«Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει το χρέος» (;). Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times που δημοσιεύτηκε πριν από 2 μέρες,  χωρίς όμως το ερωτηματικό. Το κείμενο αναφέρεται στα χρέη του ελληνικού δημοσίου, με αφορμή την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τις οφειλές προς τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες/προμηθευτές των νοσοκομείων, θέμα γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αληλλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών (link), τα χρεή των δημόσιων νοσοκομείων για την περίοδο 2007-2009 ανέρχονται σε 5,36 δις ευρώ και αποφασίστηκε να εξοφληθούν έναντι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου “μηδενικού επιτοκίου”.

Τι σημαίνει αυτό; Αντί για 5 τρις, το κράτος δίνει  5 ομόλογα (που λέει ο λόγος) χωρίς όμως να αποδίδει τόκο. Οι προμηθευτές λοιπόν  μπορούν να πάρουν τα ομόλογα και να τα προεξοφλήσουν σε κάποια ή σε κάποιες “ενδιαφερόμενες” τράπεζες (τα εισαγωγικά έχουν να κάνουν με σχόλιο που γίνεται στο άρθρο, ότι το ενδιαφέρον είναι επί του παρόντος μειωμένο, έως και ανύπαρκτο και συνεπώς η αξία των τίτλων είναι στον αέρα). Προεξοφλώντας τα λοιπόν, σύμφωνα πάλι με τους υπολογισμούς των Υπουργείων, οι προμηθευτές θα χάσουν περίπου 19% της αξίας των απαιτήσεών τους….(εξ’ ου και ο ισχυρισμός-χωρίς ερωτηματικό- περί αναδιάρθρωσης).

Τι γίνεται λοιπόν σ’ αυτή την περίπτωση; Ποιός κρατάει το μαχαίρι και ποιός το πεπόνι; Αντιγράφω από το άρθρο: “Αυτό που κάνουν οι φαρμακευτικές (όταν σταματούν ή καθυστερούν οι πληρωμές) είναι να προμηθεύουν μόνο τα βασικά, όπως πενικιλίνη ή ινσουλίνη. Στο τέλος σταματούν ακόμη και αυτό. Εάν είσαι εξαγωγέας δεν είσαι διατεθειμένος να μείνεις με ένα παλιό χρέος, αναγκαστικά το πουλάς”.

Πρόκειται για ένα μικρό μόνο δείγμα των τεράστιων και περίπλοκων προβλημάτων που συνδέουν την “ελληνική κρίση” με τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Αλλά εδώ “δε μιλάμε για κέρδη και ζημιές. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!”.

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: