Με σχέδιο η ακροδεξιά στο Ίντερνετ

Θα έχετε προσέξει από καιρό διάφορα απίθανα μπλογκ, υβριστικά ή υπεράνω υποψίας, που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια και έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους, είτε να αποκαλύψουν μυστικά σχέδια Τούρκων και συνωμοσίες Εβραίων, είτε να πατάξουν τους «λαθρομετανάστες» και τους «ανίκανους και προδότες πολιτικούς». Πολλά απ’αυτά δεν τα παίρνεις χαμπάρι με την πρώτη, καθώς υιοθετούν έναν κοινότοπο καταγγελτικό λόγο κατά της κυβέρνησης και των τραπεζών, με τον οποίο δεν είναι δύσκολο να ταυτιστεί κάποιος: μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι ανώνυμοι δημοσιογράφοι του Διαδικτύου έχουν άλλα στο μυαλό τους. Η δε εξάπλωσή τους κάθε άλλο παρά οφείλεται στην ισχύ των ιδεών τους. Ήδη από το 2008, η νεολαία του ΛΑ.Ο.Σ αναλάμβανε, μέσα από το κομματικό της έντυπο, την ευθύνη για τη δημιουργία πολλών από τα μπλογκ-μανιτάρια. Να τι έγραφε τότε (4.10.2008) ο Ιός:

Το ‘χαμε από καιρό μυριστεί, ήρθε όμως τελικά και η πανηγυρική επιβεβαίωση από επίσημα χείλη. Ο λόγος για την αξιοποίηση του Διαδικτύου (και συγκεκριμένα, της ανωνυμογραφίας των μπλογκ) από την εγχώρια κοινοβουλευτική ακροδεξιά. «Ο «Τομέας Δημιουργικού»» της Νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ. (ΝΕ.Ο.Σ), μας πληροφορεί ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγιωτακόπουλος στο τελευταίο φύλλο της κομματικής «Αλφα Ενα», εκτός από τα επίσημα κομματικά sites «συντονίζει ένα δίκτυο μπλόγκερ που κάνει την προσφιλή «Ελευθεροτυπία» και τα άλλα «φίλια» μέσα να παραμιλούν για την παρουσία των «κακών» στο ελληνικό Διαδίκτυο».

Ενα «δίκτυο μπλόγκερ» αποτελείται, θεωρητικά, από μεμονωμένα άτομα που εκφράζονται προσωπικά (και κατά κανόνα ανώνυμα) μέσω των ιστοσελίδων τους. Μαθαίνουμε τώρα ότι υπάρχει ένα (αφανές) ακροδεξιό κομματικό κέντρο που «συντονίζει» τη δραστηριότητά τους. Η ιδέα μάς θυμίζει το μηχανισμό των «ψιθυριστών» που στηνόταν παλιότερα για τον οργανωμένο επηρεασμό της κοινής γνώμης με τη διάχυση «φαιάς και μαύρης προπαγάνδας» (κατά την υπηρεσιακή ορολογία). Φυσικά, απ’ όσο γνωρίζουμε, η Νεολαία του κ. Καρατζαφέρη συνδέεται μ’ ένα κοινοβουλευτικό κόμμα κι όχι με παρόμοιους μηχανισμούς. Εστω κι αν ο πρόεδρός της προέρχεται απ’ το «Ελληνικό Μέτωπο» του Μάκη Βορίδη, αρχηγού της παπαδοπουλικής Ν. ΕΠΕΝ τη δεκαετία του ’80.

Για τα πλεονεκτήματα της ανωνυμογραφίας και της οργανωμένης διασποράς «ψιθύρων», κλασική είναι η ανάλυση που συναντάμε σε μια έκθεση της ΚΥΠ (1966), η οποία αποδίδεται στον Γ. Γεωργαλά και δημοσιεύτηκε στο «Αντί» το 1974. Η «φαιά προπαγάνδα», εξηγεί, περιλαμβάνει «τας προπαγανδιστικάς εκείνας ενεργείας αι οποίαι εκ της φύσεώς των πρέπει να είναι ακαθορίστου προελεύσεως, ανυπόγραφοι εκδόσεις (λ.χ. δυσφημιστικοί λίβελλοι), ανώνυμοι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί και κυρίως ο ‘ψίθυρος’. […] Εκατομμύρια Ελλήνων και ιδίως Ελληνίδων πιστεύουν κάτι επειδή ‘το λέει ο κόσμος’. Με τας ανευθύνους διαδόσεις άλλωστε τίθενται εις κυκλοφορίαν ισχυρισμοί μη δυνάμενοι να διατυπωθούν υπευθύνως διά διαφόρους λόγους (έλλειψις αποδείξεων, φόβος μηνύσεως, διπλωματικαί περιπλοκαί κ.λπ.)».

Φυσικά, το «δίκτυο μπλόγκερ» που «συντονίζεται» απ’ τον «Τομέα Δημιουργικού» της ΝΕ.Ο.Σ. μπορεί να μην κάνει τίποτα απολύτως από τα παραπάνω. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος δεν κατονομάζει άλλωστε τα μέλη του, ώστε να είμαστε σε θέση να κρίνουμε με βεβαιότητα. Η περιδιάβαση ωστόσο στα blogs του ευρύτερου «πατριωτικού χώρου» αποδεικνύει σχετικά εύκολα ότι η συγκεκριμένη συνταγή εφαρμόζεται στην εντέλεια από κέντρα που μόνο να εικάσουμε μπορούμε. Οπως εξηγούσε η έκθεση του 1966, το μόνο που χρειάζεται είναι «ένα κέντρον-εγκέφαλος, που θα επεξεργάζεται τας προς διάδοσιν φήμας», «ένα δίκτυον διά του οποίου ο ψίθυρος θα διαχέεται εις ολόκληρον την χώραν» κι «οι αγωγοί που θα συνδέουν το κέντρον με το δίκτυον». Στην εποχή του Ιντερνετ, η δημιουργία τους είναι το απλούστερο πράγμα του κόσμου.


Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: