Θέσεις, τεύχος 112

Διαβάστε εδώ το editorial του τεύχους 112

Περιεχόμενα τεύχους

Σ’ αυτό το τεύχος των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή προσεγγίζει τη διαφαινόμενη αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών, η οποία προκύπτει από τις κυβερνητικές πολιτικές που συμπυκνώνουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία (Απλά μαθήματα επιλεκτικής πτώχευσης. Οργανώνοντας τη συναίνεση στην κοινωνική αυτοχειρία).

Ακολουθεί η μελέτη των Δημήτρη Σωτηρόπουλου και Γιάννη Μηλιού, Καλωσορίσατε στην έρημο του «ευρωπαϊκού» καπιταλισμού, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η κρίση της στρατηγικής του ευρώ. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος αναλύει την εξελισσόμενη κρίση χρέους του ελληνικού κράτους, διερευνώντας τις αιτίες της: Ελλάδα 2010: Η επίθεση του κεφαλαίου.

Έπεται το άρθρο του Michael Lebowitz, Ανακαλύπτοντας εκ νέου το σοσιαλισμό και ανακτώντας τον Μαρξ, η οποία, εκκινώντας από τις παλαιότερες εμπειρίες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» αλλά και από τα σύγχρονα παραδείγματα στη Λατινική Αμερική, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το σοσιαλισμό ως την πολιτική εξουσία των εργαζομένων που έχουν πάρει τις τύχες τους στα χέρια τους.

Στη συνέχεια της ύλης του τεύχους, ο Γιώργος Καλαμπόκας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της μελέτης του Τεχνολογική καινοτομία και ποσοστό κέρδους: Θεωρητικές προϋποθέσεις για μια έρευνα, ενώ η Τζίνα Πολίτη διερευνά τη λειτουργία του αφηγητή ως μετωνυμία της πολιτικής στο μυθιστόρημα.

Την ύλη του τεύχους συμπληρώνει η εκτενής βιβλιοκριτική των Γιώργου Οικονομάκη και Τίνας Ζορμπαλά για το βιβλίο του Γιώργου Σταμάτη Ο νεοφιλελεύθερος εναγκαλισμός του Πανεπιστημίου.

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

One Response to Θέσεις, τεύχος 112

  1. Anonymous says:

    Καλά, τι να πρωτοπεί κανείς για τις «Θέσεις». Το άρθρο επίσης μπορούμε να το κατεβάσουμε από την προσωπική ιστοσελίδα του Μηλιού.

    http://users.ntua.gr/jmilios/02_Milios_Sotiropoulos_112.pdf

    Να’σαι καλά σύντροφε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: