Νομικοί εναντίον Μνημονίου

Ομαδικά πυρά κατά του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης εξαπολύουν έγκριτοι νομικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο Έθνος (17.7.2010). Oι ίδιοι προαναγγέλλουν δικαστικές προσφυγές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του χρέους απειλούνται με κατάσχεση τεράστιας σημασίας δημόσια περιουσία.

Οι νομικοί χαρακτηρίζουν αντίθετο στο Σύνταγμα το Μνημόνιο και τον Νόμο 3845/10, επισημαίνοντας ότι η κύρωσή του με τη σύμβαση ακόμα εκκρεμούν στη Βουλή γιατί χρειάζεται πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Προαναγγέλλοντας την κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός επισήμανε την ανάγκη σε αυτήν τη δύσκολη εποχή να αγωνιστούν όλοι για την προάσπιση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση, για να μη μας γυρίσουν πίσω, να μη γίνει η χώρα φόρου υποτελής, για να βεβαιωθούν οι πολίτες, κυρίως οι συνταξιούχοι και οι νέοι, ότι στηρίζουμε το Σύνταγμα, που δεν μπορεί να μεταλλαχθεί.

Ολοι οι καθηγητές συμφώνησαν ότι κύρωση της σύμβασης και του Μνημονίου μπορεί να γίνει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλιώς καταστρατηγείται το Σύνταγμα. Ιδιαίτερα επέμειναν για τον άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων εάν δεν ξεπληρωθούν οι οφειλές, γιατί, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η σύμβαση, μπορεί να εκχωρηθεί η κρατική ασυλία για τα πάντα και να βγουν σε πλειστηριασμό κρατική περιουσία, νησιά, πολύτιμα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, έστω με τη μορφή της πολύχρονης ενοικίασης και εκμετάλλευσής τους από ξένους. Προειδοποίησαν ότι οι κατασχέσεις αυτές από τους δανειστές δεν μπορούν να ανακοπούν και να κριθούν από τα ελληνικά δικαστήρια, καθώς αρμόδιο είναι πλέον μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, το οποίο προφανώς θα αποφανθεί με γνώμονα τη διεθνή σύμβαση της Βιέννης, που δεν επιτρέπει στα κράτη να χρησιμοποιήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους τους για να αποφύγουν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: