Ποιος καλεί, Μόσχα ή Πεντάγωνο;

Το FBI στις ΗΠΑ του Ομπάμα και η FSB, διάδοχος της KGB στη Ρωσία του Μενβέντεφ, έχουν στο εξής ακόμα περισσότερες ελευθερίες, σε βάρος της ελευθερίας των πολιτών των χωρών τους. Αντιγράφουμε από Καθημερινή και Ελευθεροτυπία αντίστοιχα:

«ΑNOΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟ FBI

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Κογκρέσο η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διευκολύνει την πρόσβαση του FBI στα προσωπικά δεδομένα πολιτών. Ο νόμος περί ασφάλειας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τις πολιτικές ελευθερίες», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι.Το 2008, δικαστική απόφαση είχε περιορίσει τον όγκο των πληροφοριών που υποχρεούνται οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ να χορηγούν, χωρίς δικαστική εντολή, στην αστυνομία. Η απόφαση είχε βασιστεί σε εσωτερική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία είχε κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων αυτών. Ο νέος νόμος επιδιώκει να ανατρέψει την απόφαση αυτή.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος θα ξεκαθαρίσει τις ασάφειες του υφιστάμενου πλαισίου.

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ο ΝΤ. ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ

Το Κρεμλίνο, με επίσημη ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επικύρωσε το νόμο ο οποίος ενισχύει τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας FSB, διαδόχου της KGB. Βάσει του νόμου αυτού, ο οποίος εγκρίθηκε στις 16 Ιουλίου από τη Κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου (Δούμα), η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB επικεφαλής της οποίας έχει διατελέσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει το δικαίωμα να εκδίδει «προειδοποιήσεις» σε άτομα «οι πράξεις των οποίων δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Προβλέπεται δε ότι κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εμποδίζει την εργασία ενός πράκτορα της FSB μπορεί να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 50.000 ρούβλια (13 έως 1.300 ευρώ) ή να τεθεί υπό κράτηση για ένα διάστημα ως 15 ημερών.

Οι επικριτές του θεωρούν ότι ο νόμος αυτός επανέρχεται σε πρακτικές της KGB επί σοβιετικής εποχής που ενθαρρύνουν τις αυθαίρετες συλλήψεις, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων ομάδων.

Οι μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να μην επικυρώσει τον νόμο αυτό. Όμως ο Μεντβέντεφ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι το κείμενο ετοιμάστηκε «έπειτα από άμεση διαταγή μου».

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: