Πραγματοποιώντας το αδύνατο

Marta Harnecker: Πραγματοποιώντας το αδύνατο. Η Αριστερά στο κατώφλι του 21ου αιώνα (μετάφραση-πρόλογος: Δημήτρης Κουφοντίνας), Οδυσσέας

Μετά από πολλά χρόνια, κυκλοφόρησε ξανά στην Ελλάδα βιβλίο της Μάρτα Χάρνεκερ. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια «απόπειρα συστηματοποίησης πληροφοριών και συλλογισμών» για την λατινοαμερικάνικη Αριστερά στις αρχές του 21ου αιώνα και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα βιβλίο «ανοιχτό», όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας.

Το πρώτο μέρος του περιέχει μια συνοπτική, αλλά εξαιρετικά κατατοπιστική, ιστορία της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική από το 1959 (νίκη της Κουβανικής Επανάστασης) μέχρι το 1989 (πτώση του «υπαρκτού). Οι 100 σελίδες που αφιερώνει η συγγραφέας σε αυτό το ζήτημα, βέβαια, δεν μπορούν να επεκταθούν σε λεπτομερείς αναλύσεις, συνιστούν ωστόσο μια πολύ καλή βάση για να αποκτήσει κανείς μια συνολική και συγκροτημένη εικόνα για την πορεία, τις τάσεις και τις στάσεις της Αριστεράς εκείνα τα όμορφα και δύσκολα χρόνια.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου («Ο κόσμος σήμερα»), η Χάρνεκερ αποπειράται μια εξίσου συνοπτική συστηματοποίηση κάποιων χαρακτηριστικών στοιχείων που σημαδεύουν την εποχή μας και αντανακλούν στην Αριστερά μας: τεχνολογική επανάσταση, αλλαγές στην οργάνωση παραγωγής, νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και συνέπειές της κ.ά.

Στο τρίτο μέρος («Η κατάσταση της Αριστεράς») η συγγραφέας αναπτύσσει μια σειρά από συλλογισμούς, όσον αφορά τόσο τις αιτίες της κρίσης της Αριστεράς όσο και τις προοπτικές για την έξοδό της από αυτή την κρίση, στην ουσία για μια νέα Αριστερά – συλλογισμούς που σίγουρα αποτελούν πολύ γόνιμο έδαφος για συζήτηση και προβληματισμό. Επιπλέον, η ελληνική έκδοση περιέχει και ένα παράρτημα για τη Βενεζουέλα και την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια θα συναντήσουν αναφορές σε πολλά επίμαχα και ενδιαφέροντα ζητήματα (π.χ., η αναγκαιότητα του πολιτικού υποκειμένου, η Θεολογία της Απελευθέρωσης, η Αριστερά και το ιθαγενικό κίνημα, το πολιτικό πρόγραμμα, η ηγεμονία κ.λπ.). Έτσι, η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι πραγματικό προαπαιτούμενο για να κατανοήσει κανείς τις σημαντικές, εκ θεμελίων, αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα στη λατινοαμερικάνικη Αριστερά και στα κοινωνικά κινήματα της ηπείρου, σε μια εποχή μεταλλάξεων οι οποίες δεν είναι πάντα προς μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση. Άλλωστε, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία είναι σήμερα ανοιχτή, σε ένα πολιτικό σκηνικό σοσιαλφιλελεύθερης κυριαρχίας σε πολλές χώρες της ηπείρου, αλλά και αντίστοιχης «άμπωτης» των κοινωνικών κινημάτων. Σε αυτή τη συζήτηση συμβάλλει ιδιαίτερα και το εισαγωγικό σημείωμα του μεταφραστή.

Κ.Α., περιοδικό Resistencias

Δείτε εδώ (1|2|3|) τα τρία μέρη του αφιερώματος των «Αναγνώσεων» της Κυριακάτικης Αυγής (16.12.2007) στο βιβλίο της Χάρνεκερ

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

2 Responses to Πραγματοποιώντας το αδύνατο

  1. Ένα σημαντικό και μάλλον όχι εύκολο βιβλίο, από το λίγο που έτυχε να το ξεφυλλίσω. Η Μάρτα Χαρνεκέρ είναι κορυφαία Χιλιανή κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμων η οποία έζησε πολλά χρόνια στην Κούβα συμβάλοντας ιδεολογικά στην Κουβανική Επανάσταση. Ήταν σύζυγος του κομαντάντε Μανουέλ Πινιέϊρα (του επωνομαζόμενου Μπαρμπαρόχα), επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας, ο οποίος πέθανε το 1998. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Βενεζουέλα του Τσάβες και εργάζεται για τη Μπολιβαριανή Επανάσταση.

    • Αυτό που κάνει το βιβλίο ακόμα πιο σημαντικό είναι μια λαϊκή, σεμνή και προσιτή γραφή (σ’αυτό συνέβαλε, υποθέτω, και ο μεταφραστής) και μαζί η δυνατότητα συμπύκνωσης συζητήσεων που απασχόλησαν και απασχολούν την παγκοσμια Αριστερά εδώ και ενάμισι αιώνα (μεταρρύθμιση-επανάσταση, εκλογές-κινήματα, οργανωτικά μοντέλα και εσωκομματική δημοκρατία, νίκη και ήττα των επαναστατικών εγχειρημάτων κ.ά). Είναι σπάνιο για κάποιον να μπορεί να εξηγήσει σε περίπου 400 σελίδες «τι έγινε και τι κάναμε ως τώρα», «τι συμβαίνει σήμερα με τον καπιταλισμό» και «τι κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα» – κι αυτά με μια θεώρηση που να υπερβαίνει, ως προς τη θέαση την Λατινική Αμερική και ως προς την απεύθυνση ένα ακαδημαϊκό ή απολύτως εξειδικευμένο/μυημένο κοινό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: