Μια «ανοησία» που κοστίζει όσο ένα μελετημένο έγκλημα

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ προειδοποιεί για …το αυτονόητο (από το οικονομικό ένθετο της Καθημερινής, 25.8.2010)

Η επιμονή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να περιορίσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες για να δαμάσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα μπορεί να παρασύρει τις οικονομίες τους σε νέα ύφεση, προειδοποίησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που έδωσε χθες στο ιρλανδικό σταθμό RTE Radio, ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι «οι περικοπές σε κρατικές επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις μόνον και μόνον για να βελτιωθεί η εικόνα των δημοσιονομικών μιας χώρας είναι πραγματικά ανόητη».

Παγίδα

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Στίγκλιτζ εκτίμησε ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να παγιδευτεί ξανά σε ύφεση, διότι είναι τόσο πολλοί που επικεντρώνονται στο τεχνητό όριο του 3%, το οποίο αντανακλά μόνον μια πλευρά του ισολογισμού και δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα». Ο ίδιος προβλέπει ότι η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν θα ενισχυθεί αισθητά στο εγγύς μέλλον, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απολύουν εργαζομένους.

Ο κ. Στίγκλιτζ αναφέρθηκε, ειδικότερα, στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες στην ανάπτυξη της Ευρώπης: «Είναι προφανές ότι η Ιρλανδία δεν μπορεί, σε μεμονωμένη βάση, να ορίσει την πορεία της Ευρώπης», δήλωσε ο επιφανής οικονομολόγος, προσθέτοντας όμως ότι «εάν η Γερμανία, η Βρετανία και οι κυβερνήσεις άλλων μεγάλων χωρών ακολουθήσουν ανάλογο πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, τότε η Ιρλανδία θα υποστεί μεγαλύτερες επιπτώσεις». Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 11,7% του ΑΕΠ από το 14,3%, πέρυσι.

Αν και η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε χθες ότι υποχωρούν οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ο κ. Στίγκλιτζ μίλησε για βραδεία έξοδο των οικονομιών από την ύφεση. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα απαλλαγούμε γρήγορα από την κρίση αυτή. Εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης, όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Είναι δυσάρεστο να γίνεται λόγος για ένα νέο περιβάλλον ομαλότητας όταν η ανεργία κυμαίνεται στο 10%», υπογράμμισε. «Αυτά τα δεδομένα είναι πλήρως απογοητευτικά».

Tο έλλειμμα

Φόβοι για αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής των ευρωπαϊκών οικονομιών έχουν διατυπωθεί τελευταία από μερίδα οικονομικών αναλυτών, καθώς προτεραιότητα των κυβερνήσεων είναι να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως υπαγορεύει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σκληρά μέτρα λιτότητας, με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών, έχει υιοθετήσει και η Βρετανία, ενώ πιέσεις δέχονται και οι ΗΠΑ ώστε να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: