Σεβασμός στον “αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών” ή πλάτες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Με αφορμή την πρόταση Κουβέλη για την υποστήριξη του Γ. Καμίνη από «Δημοκρατική Αριστερά» και ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κυρίτσης (Αυγή, 31.8.2010) θέτει μερικά μάλλον εύλογα ερωτήματα

Το επιχείρημα που προβάλλεται εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνεργασία που προτείνει προνομιακά στο ΠΑΣΟΚ είναι πως οι εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να επικεντρωθούν όχι στο Μνημόνιο, αλλά καθαρά στην αυτοδιοίκηση.

Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με οποιεσδήποτε αυτοδιοικητικές εκλογές. Για την ακρίβεια δεν έχουμε να κάνουμε καν με αυτοδιοκητικές εκλογές. Οι εκλογές για τους περιφερειάρχες δεν είναι αυτοδιοικητικές. Αυτή η διάκριση δεν γίνεται να ξεφεύγει από τη Δημοκρατική Αριστερά, τα στελέχη της οποίας έχουν θητεύσει στην ανανεωτική αριστερά.

Στην πραγματικότητα ούτε οι εκλογές στους τρεις μεγάλους δήμους αντιμετωπίζονται ποτέ ως «αυτοδιοικητικές», αλλά ως κεντρικές πολιτικές αναμετρήσεις. Άλλωστε και η πρόταση από τον Φώτη Κουβέλη στον Γιώργο Παπανδρέου για την πιθανή υποψηφιότητα Καμίνη ήταν κίνηση κεντρικής πολιτικής στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και όχι κάποια πρόταση που ήρθε από τα κάτω με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Για την αιτιολόγησή της μάλιστα προβλήθηκε η πολιτική αναγκαιότητα να χάσει η Ν.Δ. Στον Δήμο της Αθήνας, ας μην ξεχνάμε, στα αυτοδιοικητικά θέματα οι παρατάξεις Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη πήγαιναν χέρι – χέρι.

Η κάλπη του Νοεμβρίου έχει όμως ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το οποίο επικαθορίζει εν πολλοίς όλα τα υπόλοιπα. Είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται μετά την ψήφιση του Μνημονίου από ένα κόμμα το οποίο μόλις πριν ένα χρόνο κέρδισε τις εκλογές λέγοντας ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που κάνει. Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές απέχουν τρία χρόνια, θα μεσολαβήσει δηλαδή μια πολιτική αιωνιότητα. Εάν οι πολίτες δεν έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τώρα το Μνημόνιο και να το καταψηφίσουν, τότε η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να λέει -και ο διεθνής παράγων να πιστεύει- ότι η πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα γίνεται καλώς ανεκτή από τον ελληνικό λαό. Αυτό για ένα κόμμα οι βουλευτές του οποίου έχουν καταψηφίσει το Μνημόνιο είναι αντιφατικό. Ή είμαστε κατά του Μνημονίου, άρα θέλουμε να αρθεί διότι κάνει κακό στη χώρα, οπότε η αποδοκιμασία του στην κάλπη είναι (ανανεωτική αριστερά γαρ) το κύριο μέσο πάλης, ή του αφήνουμε τράτο τρία χρόνια, άρα κάνουμε πλάτες στην κυβέρνηση.

Advertisements

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: