Η κρίση προσφέρει γόνιμο έδαφος για τον εθνικισμό στην Ευρώπη

H Καθημερινή (26.9.2010) αναδημοσιεύει άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο η οικονομική κρίση γίνεται η θερμοκοιτίδα ενός νέου εθνικισμού.

 

Την ώρα που η ξενοφοβία συνεχίζει να επεκτείνεται στην Ευρώπη, δημιουργώντας ακροδεξιό κύμα λαϊκισμού από τη Μεσόγειο έως τη Σκανδιναβία, εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ριζώσουν ανάλογες πολιτικές θέσεις και στο Βερολίνο, στο γόνιμο έδαφος της οικονομικής αβεβαιότητας, διευρύνοντας το κενό που άφησαν οι συμφορές της άλλοτε ισχυρής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

Στη Σουηδία οι ψηφοφόροι ανέδειξαν για πρώτη φορά ένα ξενοφοβικό κόμμα. Στη Γαλλία εξελίσσεται η εκστρατεία απέλασης των Ρομά, ενώ στη Γερμανία συνεχίζεται η διαμάχη για το μπεστ σέλερ που αποδίδει στους μουσουλμάνους μετανάστες την «υποβάθμιση της κοινωνίας» και μάλιστα στον απόηχο τοποθετήσεων επιφανούς συντηρητικής συμμάχου της Αγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η Πολωνία συνέβαλε στην υποκίνηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τα τέλη του πολέμου, οι γερμανικοί νόμοι εμποδίζουν την ακροδεξιά να αποκτήσει αρκετή στήριξη και έδρες στη Βουλή. Την τελευταία φορά που ακροδεξιό κόμμα πλησίασε το 5% ήταν το 1970. Ωστόσο, η πολιτική γεωγραφία του έθνους υφίσταται μεταμόρφωση από ποικίλες ισχυρές ριπές δυσαρέσκειας. Οι λαϊκές διαμαρτυρίες έναντι της Ευρώπης πυροδοτήθηκαν από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, που οι Γερμανοί ερμήνευσαν ως δική τους ποινή για την ανευθυνότητα άλλων. Την ίδια στιγμή, Γερμανοί πολίτες, ειδικά οι νεότερες γενιές, νιώθουν πιο ελαφριά την κληρονομιά της ιστορίας και αισθάνονται πιο άνετα μέσα στο εθνικό τους πετσί, πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έκανε την εμφάνισή του το βιβλίο του Τίλο Σαραζίν «Η Γερμανία απομακρύνεται από τον εαυτό της» και η δημοτικότητά του -ήδη έχουν πωληθεί 600.000 αντίγραφα σ’ ένα μήνα- εκφράζει την τάση που φαίνεται να ενώνει το ευρωπαϊκό κοινό: εχθρότητα έναντι των ξένων, ειδικά μουσουλμάνων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ένα από τα δεξιά κόμματα μπορεί να συγκεντρώσει έως και το 20% των ψήφων, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στη Βουλή. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι εκτός από την ξενοφοβία, η νέα δεξιά εκμεταλλεύεται την ανησυχία μεταξύ των συντηρητικών πολιτών ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ τους εγκατέλειψαν. Αρκετοί αξιωματούχοι του CD αποχώρησαν πρόσφατα εν μέσω παραπόνων ότι το κόμμα έχασε τον δρόμο του. Ενα πρώην μέλος δημιούργησε νέο κόμμα, την «Ελευθερία», που βασίζεται στην ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό. Η Ερικα Στάινμπαχ, η αξιωματούχος που έκανε τις δηλώσεις για την Πολωνία -και ηγείται της λέγκας των Γερμανών εκτοπισμένων μετά τον πόλεμο- παραιτήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή των Χριστιανοδημοκρατών, δηλώνοντας: «Εκπροσωπώ τον συντηρητισμό, αλλά νιώθω όλο και πιο μόνη».

Περί theatrodromou
Το Θέατρο Δρόμου είναι ένας τρόπος να πεις όσα μπορούν να ειπωθούν με κείμενα, εικόνες και μουσικές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: